به گزارش روابط عمومی شرکت آب منطقه ای آذربایجان غربی مهندس رهبردین در نشست مشترک هیات های فنی و مرزی دو کشور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه که به منظور حفظ و تثبیت بستر و حریم رودخانه مرزی برده رش چای، به میزبانی شرکت آب منطقه ای آذر بایجان غربی، در شهر ارومیه برگزار شد گفت: در راستای توافقات و پیگیری های دیپلماتیک انجام شده درخصوص تبعات احداث دیوار مرزی کشور ترکیه بر مسیر رودخانه های مرزی بین دو کشور، بستر و حریم رودخانه های مرزی بین کشورهای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در چارچوب قوانین ومقررات مرزی و حقوقی بین دو کشور حفظ و تثبیت می شود.
وی روز سه شنبه در جلسه بررسی راهکارهای بهبود وضعیت رودخانه نازلو (برده رش) که با حضور هیات هایی از ترکیه و ایران برگزار شد، افزود: این رودخانه آورد قابل توجهی دارد که در کشاورزی منطقه و ارتقای معیشت این حوزه به ویژه در بین خانواده های مرزنشین موثر است.
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای با اشاره بر ابعاد فنی، حقوقی و مرزی موضوع نشست اضافه کرد: متاسفانه در مسیرهایی از این رودخانه، عرض آن به علت ریزش خاک و رسوبات به شدت کاهش یافته که بهبود این وضعیت، همکاری مدیران آبی مرزی ۲ کشور ایران و ترکیه را می طلبد که در همین راستا هر دو طرف به دنبال راهکارهایی هستیم که در ضمن تامین اهداف امنیتی و انتظامی دیوار انسداد مرزی بین دو کشور، با حفظ محیط زیست منطقه، شرایط مناسبی نیز برای عبور ایمن و استمرار جریان آب در بستر رودخانه برده رش بر اساس حدود مرزی توافق شده ایجاد شود.
مهندس یاسر رهبردین ادامه داد: طی سال های گذشته لایروبی هایی هم در طرف ترکیه و هم در طرف ایران برای بهبود وضعیت آورد رودخانه نازلو (برده رش) انجام شده ولی باید کاری اساسی برای بهبود طولانی مدت این وضعیت صورت گیرد همچنین با توجه به آغاز بارش های قابل توجه پاییزی و زمستانی طی روزهای آتی در شمال غرب کشور، برای جلوگیری از مشکلات ناشی از این بارش ها در نوار مرزی، لایروبی سریع این رودخانه ضروری است.
وی دریاچه مارمیشو را یکی از مهمترین مناطق گردشگری ارومیه عنوان کرد و گفت: این دریاچه به علت آورد کم رودخانه نازلو و همچنین رسوبات زیاد ایجاد شده، با مشکل جدی مواجه شده است که این امر می تواند روی گردشگری منطقه تاثیر بگذارد که امیدواریم با همراهی هیأتهای مرزی دو کشور، این مشکل نیز رفع شود.
مسئول هیات ترکیه ای در این جلسه نیز با اشاره به اینکه همکاری های مرزی 2 طرف در حوزه آب ادامه دار است، گفت: مذاکره تیم های کارشناسی برای چگونگی بهبود وضعیت رودخانه نازلو (برده رش) صورت می گیرد که این امر بسیار حائز اهمیت است.
هاکان اوزدمیر افزود: ما برای جلوگیری از بروز مشکل در این منطقه تلاش می کنیم و نمی خواهیم محل گردشگری مردم ارومیه از بین برود.
آقای حجت مقوّم رئیس ایرانی هیأت جمهوری اسلامی ایران بیان نمودند که در مناطق مرزی مسائل اجتماعی، زیست محیطی، اقتصادی و امنیتی کشورها بایکدیگر مرتبط بوده و هر کشور لازم است درچارچوب حسن همجواری و براساس پروتکلهای تعریف شده،اثرات اقدامات خودرا بر طرف مقابل بررسی و لحاظ نماید.
در پایان این نشست که به مدت 3 روز و با مسئولیت نمایندگان وزارت امور خارجه دو کشور برگزار شد، هیات های کارشناسی دو کشور در فضایی دوستانه به بحث و تبادل نظر درخصوص حفظ، تثبیت و لایروبی مسیر ۱۲ کیلومتری رودخانه مرزی برده رش چای براساس خطوط مرزی مورد توافق پرداختند و با امضای صورتجلسه مذاکرات با موضوع مسایل مرزی در خصوص رودخانه برده رش بر آغاز هرچه سرعتر عملیات اجرایی توافق شده تاکید کردند.
گفتنی است در حاشیه این نشست هیات های دو کشور ایران و ترکیه روز دوشنبه نیز از مناطق مرزی بین دو کشور، بازدید به عمل آوردند.